onsdag 25 juni 2008

Ja sem kočičko

Blondinbella attackeras på öppen gata, Nour El-Refai kritiserades hårt så fort hon stack fram huvudet under schlagertjohejet, Hans Wiklund får söndagsskribenterna på sig efter att ha uttalat sig om Sex and the city's fanbase.

Det beskrivs som en ny våg av kvinnohat, vilket man möjligtvis kan hålla med om Mats Strandbergs referenslösa statistik stämmer. Tyvärr hittar jag inget underlag till påståendet att "I England har de mest irriterande kändisarna röstats fram. 4 av 5 är kvinnor (samtliga 5 mest omtyckta kändisar är män)." Men påståendet "...Och svenskarna håller med; enligt 80% av rösterna på aftonbladet.se är kvinnliga kändisar mer irriterande." Ger ett sken av att även den brittiska undersökningen är helt oväsentlig.

Jag tror det snarare i Blondinbellas, Marcella Moragas och till viss del Nours fall mer handlar om en sorts hat mot de som syns och hörs utan att göra sig förtjänta av det - i hatarnas ögon.

Dessutom är det antagligen allt mer känsloväckande hos hatarna att inte kunna påverka något. I blondinbellas och Moragas fall så känns det kanske som om de sitter där med sitt självförtroende och måste "plockas ner". Ju starkare de visar sig desto våldsammare blir aggressionen.

Deniz Merdol, som tillsammans med Marcella Moraga antagligen ensamma skulle kunna tömma hela Sveriges Radio på licensintäkter om de fick varsitt heltidsprogram, satt exempelvis och raljerade om vilka som gillar - respektive ogillar henne på facebook. "Hata" klubben har nu 884 medlemmar och "Älska" klubben har 257 medlemmar.

Men till skillnad från Schulman och Skugge så verkar det inte som om dessa överhuvudtaget vill provocera och få uppmärksamhet genom att vara dryg och hippt icke-pk. De sitter tydligen där och skriver och talar på för att de själva tycker det är bra, inte som en sorts medie-taktik. Det kvittar tydligen också att de har närmast 900 personer som aktivt gjort ett val för att visa att de hatar dem; ty deras hud är så hård och skinnet på näsan är metertjockt.

Vilket får haters att till sist bli från vettet när de ser personen i fråga stå i kungsträdgården och tjoa. Ventilen låter tydligen "jäkla hora" när den släpps lös.

Hur de ens kände igen bella är ett större mysterium för mig.

Att det skulle vara ett kvinno-hat har jag dock som sagt svårt att tänka mig, även om jag inte är helt stängd för patriarkala konspirationsteorier. Om man tar poänglösa mode-bloggar som exempel så verkar det som att det är övervägande kvinnor som lägger upp sina tub-toppar och visa olika H&M kombinationer. När de sen får uppmärksammhet genom blogg-toppar och dylikt så väcker det nog en del reaktioner hos de som har, om möjligt, ännu mer fritid. Det hade blivit samma sak om det gällde män.

Många är de män som gått igenom samma process; oavsett om det är för vad de gör (Belfrage, Virtanen, Schulman) eller för hur de ser ut (Anders Borg).

Inga kommentarer: