torsdag 28 augusti 2008

Europe's favourite war machine



Svenska Dagbladet har en ledande säkerhetspolitisk reporter, Mikael Holmström, som är en av de få som faktiskt påvisar någon form av kunskap om olika typer av tanks och bombplan. Det är särskilt underhållande när han kritiserar uttalanden om ryska bombningar av BBC-journalister och civila i staden Gory i P1s "medierna".

Här menar han att det mycket väl kan handla om ett georgiskt SU-25 plan snarare än ett ryskt. Detta grundar han bland annat på att en rysk pilot knappast skulle missa det stationära mål som journalistens bil utgjorde och heller inte skulle avlossat de mindre icke-målsökande raketer mot ett mål de verkligen ville förgöra.
Holmström är en av de få som uttalar sig så detljerat, medan de flesta reportrar mest översätter vad internationella medier rapporterar. Han sitter (i Sverige) och bläddrar i Jane's lista över militära flygplan och påstår alltså att det likväl kan vara en kass georgisk pilot som dels blir beskjuten av georgiska luftvärnskanoner och därefter bombar BBC.

Vilket naturligtvis låter lite otroligt. Men kritisk granskning är alltid fint.

Men samtidigt målar svd nu upp en världsbild där Sovjet är tillbaka och att Sverige måste rusta sig mot den nyvakna ryska björnen.

Bra där.

Carl Bildt rustar personligen upp för sveriges räkning då han jämför hela händelsen med Nazitysklands annektering av Sudetområdet 1938. Att jämföra Ryssland med Nazityskland är kanske känsligt då omkring 20-26 miljoner ryssar dog under andra världskriget.
Rätt ska vara rätt och ska man jämföra med någon annan imperialistisk regim ska den vara vänstervriden. Så det så.

Foto: Vladimir Rodionov/Presidentens presstjänst/RIA-Novosti/AP

Inga kommentarer: